Kemasukan

UiTM mempelawa calon-calon Bumiputera dengan kelayakan yang berkaitan untuk melanjutkan pengajian dalam Sarjana dan program Doktor Falsafah yang ditawarkan oleh UiTM. Universiti itu menawarkan mod sepenuh masa dan separuh masa melalui kerja kursus atau penyelidikan dalam pelbagai bidang bergantung kepada kepakaran bidang setiap fakulti.

Program Pascasiswazah

UiTM Kota Bharu menawarkan program Doktor Falsafah, Sarjana secara Penyelidikan dan Sarjana secara Kerja Kursus. Program Doktor Falsafah dan Sarjana secara Penyelidikan dijalankan dengan mod sepenuh masa dan separuh masa. Program Sarjana secara Kerja Kursus dijalankan secara separuh masa.

Syarat Am Kemasukan

Calon-calon mestilah Bumiputera Malaysia yang mempunyai kelayakan akademik yang berikut:

Program Sarjana

• Lulus Sarjana Muda (Kepujian) dari UiTM atau mana-mana universiti yang diiktiraf oleh Senat UiTM; atau
  • CGPA >2.8 dan 3 tahun pengalaman bekerja ATAU CGPA >2.6 dan 5 tahun pengalaman.
  • Pengalaman kerja minima 3 tahun dan lain-lain syarat yang ditetapkan oleh UiTM.
  • Kelayakan lain yang setara dengan ijazah pertama yang diiktiraf oleh Senat UiTM dalam bidang dan pengalaman yang berkaitan.
  • Syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Universiti.

Program Doktor Falsafah

• Lulus Sarjana dalam bidang berkaitan dari UiTM atau mana-mana universiti yang diiktiraf oleh Senat UiTM; atau
  • Kelayakan lain yang setara dengan Sarjana yang diiktiraf oleh Senat UiTM dalam bidang dan pengalaman yang berkaitan; atau
  • Lulus Sarjana dengan kepujian kelas pertama dari UiTM atau mana-mana universiti yang diiktiraf oleh Senat UiTM.
  • Syarat-syarat lain yang ditetapkan oleh Universiti.

Calon yang layak juga mungkin akan diminta untuk hadir dan lulus temuduga atau ujian seperti yang dikehendaki oleh program-program tertentu.

Program yang ditawarkan di UiTM Kampus Kota Bharu adalah:

1. AA701 (Sarjana Pengurusan Perniagaan)
  2. AA995 (Doktor Falsafah dalam Pengurusan Perniagaan)

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:

Dr. Zurina Binti Ismail
Ketua Pusat Pengajian Siswazah

Tel : +6 (09) 7417794 / 797
Faks : +6 (09) 7417800

UiTM invites Bumiputera candidates with relevant qualifications to pursue further studies in Master’s and Doctoral programmes offered by UiTM. The university offers both full-time and part-time mode, through coursework or research in various disciplines depending on area expertise of each faculty.

Postgraduate Programmes

UiTM Kota Bharu offers programmes in Doctor of Philosophy, Master's by Research and Master's by Coursework. Doctor of Philosophy and Master's by Research programmes are conducted on a full-time and part-time basis. Master's by Coursework programmes are conducted on a part-time basis.

General Entry Requirements

Candidates must be Malaysian Bumiputeras with the following academic qualification(s):

Master Programme

• A Bachelor's Degree (Honours) from UiTM or any institution of higher learning recognised by the UiTM Senate; or
  • CGPA >2.8 and 3 years working experience OR CGPA >2.6 and 5 years working experience.
  • Minimum 3 years working experience and other requirements set by UiTM.
  • Other qualifications equivalent to a first degreee recognised by the UiTM Senate in a relevant field with relevant experience.
  • Other requirements stipulated by the University

Doctoral Programme

• A Master's degree in (a relevant field) from UiTM or any institution of higher learning recognized by the UiTM Senate; or
  • Other qualifications equivalent to a Master's degree recognized by the UiTM Senate in a relevant field with related experience; or
  • A Bachelor's degree with First Class Honours from UiTM or any institution of higher learning recognized by the UiTM Senate.
  • Other requirements stipulated by the University.

Eligible candidates may also be asked to attend and pass an interview or a test as required by certain programmes.

Program that offer in Kampus Kota Bharu are:-

1. AA701 (Master of Business Administration)
  2. AA995 (Doctor of Philosophy in Business Management)

For further information, please contact:

Dr. Zurina Binti Ismail
Head of Graduate Studies